~Its All About Nature n Passion~

Thursday, 20 September 2018

Testimoni HB Low Bagi Ibu Hamil

22:22 0
Testimoni HB Low Bagi Ibu Hamil
Testimoni HB Low untuk ibu hamil


Sapa sini kawan-kawan Wana yang time hamil je dia selalu dapat HB low? Kalau pernah,kita geng! Wana pun pernah jadi gitu time hamil dulu. Wana nak kongsikan pengalaman Puan Nadimah, macamana beliau atasi masalah HB low time hamil.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Harini saya nak kongsikan testimoni saya seorang ibu mengandung yang pernah dikategorikan dalam kategori "mild anemia".
.
Memanng sejak daripada matrikulasi lagi saya tahu saya jenis mild anemia. Sebabnya pernah beberapa kali nak derma darah tak berjaya kerana bacaan HB di bawah 10.
.
Hanya lepas sekali sahaja derma darah masa di tahun ketiga universiti, tapi lepas derma darah saya tak boleh berjalan. Haha. Pitam, nasib baik tak pengsan..kalau tak malu je sebab pakai pakaian uniform­čśů
.
First pregnancy, saya suka suka je makan vitamin. Tapi memang vitamin yang klinik bagi saya tak makan la sebab dah memang consume vitamin shaklee. Cuma tak konsisten.
2-3 kali nurse detect bacaan HB saya rendah. Nasib baik nurse masih bagi pilihan nak ambik supplement shaklee konsisten atau nak ambik zincofer. Heeeee! So saya decide ambik set vitamin prenatal shaklee konsisten. Alhamdulillah, sampai ke hujung pregnancy HB masih maintain 11 ke atas selepas ambik set vitamin prenatal shaklee ni dengan konsisten.
.
2017, saya mengandungkan anak kedua. Masa ni memang continue set vitamin prenatal shaklee je sebab menyusu. Saya memang tak ambik alfalfa sejak daripada pregnant yang pertama.
.
Beberapa experiment atas risiko sendiri saya buat untuk kehamilan kedua ni. Yang pertama, tak makan apa-apa supplement langsung tapi ambik makanan yang kaya dengan zat besi dan vitamin lain contohnya sayur double, makan jambu batu, makan hati lembu, makan sumber protein 2-3 jenis sehari, makan buah 2-3 jenis sehari.
 Hasilnya, result HB saya rendah, hanya 10.8 sahaja. Masa ni tengah 28 minggu.
.
Ujian kedua saya buat dengan ambil jus delima jenama G***** yang sangat ramai orang perkatakan kat dalam group ibu mengandung facebook boleh naikkan bacaan HB.
Tapi sayang, saya tak dapat result bacaan HB masa tu sebab bukan masa test HB lagi. Masalahnya lain pulak yang jadi bila ujian air kencing yang dibuat menunjukkan urin saya trace! Ada gula! Nak cari result lain, lain pulak saya dapat. Tu hanya 2 minggu amalkan.
.
Nasib baik esoknya test MGTT saya pass. Tak sangkut bacaan gula. Kalau sangkut, memang seumur hidup saya menyesal ambik jus tu.
.
No more experiment. Saya teruskan je ambil set prenatal shaklee dengan gembira tanpa was-was. Alhamdulillah, hingga sekarang saya dah 39 weeks plus masih lagi amalkan set prenatal shaklee ni konsisten. HB masih cun di atas paras 11.
.
Nak naikkan HB? Go for set prenatal Shaklee! Bukan HB sahaja jadi concern utama, tapi dengan set ni banyak penyakit ibu mengandung dapat dielakkan. Contohnya tekanan darah tinggi, kencing manis, urin trace infection, pre-eklampsia, kelahiran bayi pramatang dan jugak kaki kejang di waktu malam.
.
Alhamdulillah, pregnancy kedua saya sangat sangat baik. Kaki cramp pon takde langsung. Padahal masih menyusu anak pertama. Hormon berubah pon kulit tak break out. Dan pertambahan berat saya kali ni memang sangat memuaskan. Mesti within the range every check up.
.
Bagi anda yang concern untuk melalui fasa kehamilan yang sangat sihat untuk ibu dan bayi dalam kandungan, seriusly anda patut cuba set prenatal Shaklee ni. Takkan rugi! Ibu sihat, bayi pon sihat tanpa sebarang masalah.
.
Minimize the risk. Don't ever challenge the risk especially those having problem with the previous pregnancy or genetically problems.
.
Jangan menyesal kemudian hari bila baby dah keluar. Dah tak berguna. Kos kewangan, kesihatan dan kebahagiaan akan diragut semuanya.
testimoni set hamil shaklee

SET PRENATAL SHAKLEE BANTU KEKALKAN  HB PADA PARAS SELAMAT


Bestkan pengalaman Puan Nadimah Muhammad? Kalau kawan-kawan ada masalah yang sama macam Wana kongsikan di atas, korang boleh Whatsapp Wana yer. 

Wana merupakan Pengedar Shaklee bagi kawasan yang tertera dibawah. Khidmat pos pun boleh tau.


Hubungi : 010-9749611
COD : Lekir, Sitiawan, Manjung, Lumut
POS : Seluruh Malaysia menggunakan POSLAJU MALAYSIA | Brunei | Indonesia | Singapore

Wednesday, 19 September 2018

Mencari Penawar Rambut Gugur Untuk Ibu Berpantang

22:13 0
Mencari Penawar Rambut Gugur Untuk Ibu Berpantang

Ibu berpantang selalu mengalami masalah rambut gugurkan? kata orang tua-tua, bila anak dah mula main air liur sampai menyembur, makin banyaklah rambut si ibu gugur. Masalahnya betul ke?

Sebenarnya ia berkait rapat dengan hormon endrogen kerana proses mengandung, bersalin dan menyusukan membabitkan banyak fungsi hormon.

Penyebab Rambut Gugur


  • disebabkan kerana tekanan / stress
  • pengambilan ubat-ubatan
  • kekurangan nutrien seperti zat besi, kuprum atau zinc
  • simptom masalah tiroid atau penyakit auto-imun
  • masalah hormon
Masalah keguguran rambut ini tidak semestinya dari segi faktor usia. Kalau nak tahu, 30% dari golongan lelaki juga mengalami masalah ini ketika usia menginjak 30tahun.

Walau bagaimanapun, anda kena tahu yang rambut kita ni akan mengalami 3 fasa iaitu:
  • Anagen - fasa menumbuh
  • Catagen - fasa memanjang
  • Telogen - fasa berehat
Rambut kita ni akan sentiasa ada rambut baru dan rambut yang gugur. Namun apa yang kerap menjadi masalah pada kita ialah masalah rambut gugur hingga tak dapat nak hambat kitaran anagen.

Jadi, kat sini Saya nak kongsikan beberapa produk Shaklee yang boleh membantu anda yang bermasalah rambut gugur ni.

  • ESP - untuk rambut rapuh dan bercabang
  • GLA Complex - untuk yang bermasalah berkaitan hormon terutama ibu yang lepas bersalin.
  • B Complex - untuk masalah peredaran darah.
  • Vitalea - untuk masalah kekurangan zat besi.
  • Zinc Complex - untuk rambut rosak, rapuh dan bercabang.
Selain dari tu, anda boleh juga gunakan set rangkaian syampu dan perapi Prosante serta Scalp Care Serum!

Nak Order boleh hubungi Saya yer. Moga masalah rambut gugur anda dapat di atasi dengan Shaklee!


Hubungi : 010-9749611
COD : Lekir, Sitiawan, Manjung, Lumut
POS : Seluruh Malaysia menggunakan POSLAJU MALAYSIA | Brunei | Indonesia | Singapore

Tuesday, 18 September 2018

10 Tips Perjalanan Jauh Untuk Bayi dan Kanak-kanak Yang Ibu Ayah Kena Tahu!

22:30 0
10 Tips Perjalanan Jauh Untuk Bayi dan Kanak-kanak Yang Ibu Ayah Kena Tahu!

10 panduan perjalanan jauh untuk bayi dan kanak-kanak

Mama, badan Kakak panas la..nak demam..

Hah, pernah tak kawan-kawan hadapi situasi macam ni. Nak pulak time balik Kampung, anak mengadu tak sihat. Pastu ada pulak anak kita yang muntah, dah kena berhenti tepi jalan. Kita yang jadi mak ayah ni tentu risaukan keadaan anak-anak.

Kali ni terasa nak kongsikan satu artikel berkaitan tips panduan perjalanan jauh untuk bayi dan kanak-kanak. Saya baru je baca dari majalah iSihat keluaran Jun 2018.

Tips Panduan Perjalanan Jauh Untuk Bayi dan Kanak-kanak:


  • Pastikan bayi anda dalam keadaan sihat. Dapatkan pemeriksaan doktor sebelum memulakan perjalanan.
  • Kerap singgah di R&R untuk berehat. Bayi perlukan udara segar dan ruang untuk menggerakkan tangan dan kaki.
  • Pastikan penggunaan car seat didalam kenderaan anda. Dapatkan car seat yang selesa dan sesuai untuk umur bayi anda.
  • Kerapkan memberikan cecair sama ada air susu ibu, susu formula atau air kosong. Bayi lebih mudah terdedah kepada dehidrasi.

  • Pasang pelindung cahaya matahari (sun shade) di tingkap kenderaan anda bagi mengelakkan bayi terkena panas mentari.
  • Bawa bersama beberapa alat permainan untuk menghiburkan bayi anda. Bawa alat permainan yang boleh berbunyi, bergetar, bersinar dan sebagainya.
  • Tukar lampin dengan kerap. Jangan biarkan bayi anda dibiarkan lama dengan lampin yang basah, ia boleh menyebabkan ruam dan jangkitan.
  • Pastikan kebersihan makanan yang diberikan. Elakkan membeli makanan dari gerai yang diragui kebersihannya. Jika makanan disediakan sendiri, pastikan ianya tidak rosak/basi sebelum diberikan kepada bayi anda.
  • Ketahui dan kenal pasti lokasi klinik/hospital di tempat destinasi anda yang beroperasi pada musim perayaan.
  • Dapatkan ubatan asas seperti ubat demam, ubat batuk dan sebagainya sebagai persediaan sekiranya anak anda ditimpa sakit. Jumpa doktor untuk mengetahui apa ubatan yang dicadangkan.

Moga segala panduan atau tips perjalanan jauh untuk bayi dan kanak-kanak ni dapat memberi manfaat dan persediaan kepada kita selaku ibubapa jika ingin memulakan perjalanan jauh.

Tips tambahan dari Saya, sentiasa sedia vitamin Aid kids untuk anak-anak macam Set Kanak-kanak Shaklee ni.

Supplemen untuk kanak-kanak


Hubungi : 010-9749611
COD : Lekir, Sitiawan, Manjung, Lumut
POS : Seluruh Malaysia menggunakan POSLAJU MALAYSIA | Brunei | Indonesia | Singapore


*Produk-produk Shaklee TIDAK BERTUJUAN UNTUK MERAWAT, MENDIAGNOSIS ATAU MNCEGAH SEBARANG PENYAKIT.
Sekiranya anda mempunyai penyakit berbahaya SILA BERJUMPA DOKTOR TERLEBIH DAHULU.