PENGEDAR SHAKLEE LEKIR : TIPS MAKANAN TAMBAH SUSU IBU - ~Its All About Nature n Passion~

Wednesday, 15 October 2014

PENGEDAR SHAKLEE LEKIR : TIPS MAKANAN TAMBAH SUSU IBU

Assalamualaikum dan Salam sejahtera buat pengunjung Blog Khyranaeems Vitastore yang Saya sayangi. Moga kalian sentiasa berada dalam rahmat-Nya dan beroleh kesihatan yang baik-baik sahaja. Entry kali ini Saya  Pengedar Shaklee Lekir nak kongsikan bagaimana untuk mengetahui makanan tambah susu Ibu. 

Secara amnya, Ibu menyusu perlu mengekalkan nutrisi makanan yang sama seperti tempoh kehamilan. Ini kerana ibu menyusu berkongsi makanan dengan bayi ketika menyusukan bayi. Oleh itu, Ibu menyusu sangat memerlukan pengambilan makanan yang mempunyai nutrisi yang tinggi dan pelbagai.


Ibu menyusu perlu makan makanan yang sihat setiap hari. Makanan yang sihat itu perlu terdiri daripada empat kumpulan makanan iaitu:

    • Sayuran dan buah-buahan
    • Roti dan bijirin
    • Susu dan produk tenusu (rendah lemak)
    • Daging, Ayam, makanan laut, telur, kekacang.
Empat kumpulan makanan diatas memberikan banyak khasiat seperti protein, kalsium dan zat besi. Sekiranya empat kumpulan makanan tambah susu ini diambil dengan lengkap, ibu menyusu tidak perlu lagi kepada supplimen untuk dapatkan vitamin dan mineral. Sebenarnya agak mustahil untuk mengekalkan suhu makanan yang telah di masak, secara tidak lansung ibu menyusu masih memerlukan supplimen untuk makanan tambah susu ibu.


Buat pengetahuan semua, Ibu menyusu sangat memerlukan vitamin B, Ini kerana didalam vitamin B terkandung beberapa komponen seperti extra biotin yang penting untuk kulit dan rambut. Extra B6 bagus untuk pembebasan tenaga dari makanan, ia juga baik untuk pembentukan sel darah dan kesihatan saraf. Vitamin B 12 pula boleh mencegah anemia dan kesihatan sistem saraf. Ibu menyusu juga memerlukan vitamin C untuk kesihatan sel dan penyerapan zat besi. Pengambilan vitamin D bagus untuk tulang yang sihat dan kuat.

Sumber makanan dari vitamin D boleh didapati daripada ikan segar atau dalam tin seperti tuna, salmon, sardin, markerel, telur, minyak ikan dan majerin. Namun perlu diingat, pengambilan vitamin hanya membantu 10% bagi menghasilkan susu ibu, selebihnya bergantung kepada ibu itu sendiri. Pengambilan air 3 liter sehari atau 8 gelas sehari wajib diambil untuk penghasilan susu badan.

Antara makanan tambahan yang dicadangkan daripada vitamin Shaklee adalah seperti berikut :

 • ESP : Sumber non-GMO yang mengandungi Glisemik Indeks Rendah dan mengandungi 14g Protein. Kandungan protein yang banyak berfungsi untuk memperbail sel tubuh, apabila sel sihat maka ianya memudahkan vitamin menyerap dengan sempurna ke dalam tubuh. ESP juga membantu dalam memastikan pertumbuhan bayi yang normal disamping itu ianya mengandungi antibodi yang dapat meningkatkan sistem imunisasi bayi.
 • Sustained Release Vita C: Apabila Ibu menyusu mengambil SR Vita C ini, ia boleh meningkatkan imun sistem secara tidak lansung ia mampu mencegah daripada kekurangan vitamin C dalam badan.
 • Vita-Lea : Ia adalah formula yang lengkap dengan 28 Vitamin dan mineral. Ujian kualiti juga telah dilakukan melebihi 340 kali. Dengan sistem penyerapan bio aktif ia mampu meningkatkan penyerapan folic asid dan mencegah daripada kekurangan vitamin.

 • B Complex: Ia mengandungi kesemua 8 komponen vitamin B. B1, B2, B3, B6, B12 biotin, pantothenic asid dan asid folik. Ia merupakan vitamin larut air dan ianya bagus untuk antistress. Badan kita tidak mampu menghasilkan vitamin B, ia hanya boleh didapati daripada pemakanan dan pengambilan supplimen.
 • Ostematrix: Buat pengetahuan semua, 40% yang terkandung dalam susu ibu adalah kalsium. Kalsium penting untuk membina tulang dan menghasilkan tulang yang kuat. Oleh itu, wanita hamil, ibu menyusu dan bayi perlu ambil kalsium. Bayi akan dapat kalsium melalui penyusuan susu badan.Peringatan sebelum pengambilan kalsium, anda dikehendaki memastikan kalsium yang diambil itu dilengkapi dengan magnesium, vitamin D, Zinc, Cooper dan boron. 
 • Alfalfa Complex: Merupakan sejenis herba. Ia bagus dalam penghasilan susu. Alfalfa juga boleh dijadikan detoks harian untuk ibu menyusu yang ingin kuruskan badan.
Vitamin Tambah Susu Ibu


Ingin tahu lebih info boleh hubungi Saya Pengedar Shaklee Lekir Wana seperti kenyataan dibawah. Sampai jumpa dilain entry.


SID: 947236
Fb: Nor Hawana Mohd Tahir
Blog:http://khyranaeemsvitastore.blogspot.com
FBPage:www.facebook.com/KhyranaeemsVitastore
Call/SMS/Whatsapp: 010-2114231
Email: cikwana@gmail.com
COD: Kayan/Lekir/ Sitiawan/ Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia

        : 

No comments:

Post a Comment