.::KUNJUNGAN KE MENARA CONDONG TELUK INTAN::. - ~Its All About Nature n Passion~

Thursday, 19 March 2015

.::KUNJUNGAN KE MENARA CONDONG TELUK INTAN::.

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua. Moga sentiasa berada didalam lindungan dan rahmat-NYA.Entry kali ni nak share pengalaman apabila pertama kali berkunjung ke Menara Condong Teluk Intan.

Walaupun Saya orang Lekir tapi ni merupakan kali pertama menjejakkan kaki di Menara Condong ni tau..lucu je kan.. Sebenarnya, sempena cuti sekolah ni saja memenuhi aktiviti anak-anak. 

Okay, nak cerita serba ringkas sejarah terbinanya bangunan Menara Condong ni..Kalau dilihat rupa bentuk bangunan ini sebenarnya hampir sama dengan Menara Condong Pissa di Itali kan? 


Menara Jam Condong Teluk Intan
Menara  Condong Teluk Intan

Nak tahu faktor utama bangunan ini dibina iaitu pada tahun 1888 & 1895 berlaku banjir besar di Teluk Anson, kini dikenali Teluk Intan. Bangunan ini dijadikan tangki air iaitu tempat penyimpanan air sekiranya berlaku kemarau untuk penduduk setempat.

Bangunan Menara Jam Condong ini dibina oleh Leong Choon Chong. Menara Jam setinggi 15.5 m yang condongnya ke arah barat laut ini kelihatan seolah-olah mempunyai 8 tingkat dari luar..tetapi sebenarnya hanya 3 tingkat dan mempunyai 110 anak tangga sahaja.. 

Dataran Menara Condong

Anak-anak Saya dan sahabat baik Saya begitu teruja menaiki tangga Menara Condong ini. Tapi hanya di tingkat pertama dah mengadu nak turun disebabkan gayat.. hihi.

Kedudukan Menara Condong ini terletak ditengah-tengah bandar dan ianya dijadikan sebagai mercu tanda dan momentum sejarah untuk menjadi daya tarikan pelancong dan penduduk tempatan.


Anak-anak Kami

Apapun, pengalaman yang sangat menarik. Seronok bila Kami dapat berkongsi dengan anak-anak Kami tentang bangunan yang dilabelkan dibawah Unesco. Senibina yang tidak boleh diubahsuai struktur bangunannya.

Okay, sebelum menutup tirai entry kali ini..berbesar hati Saya nak bagitahu ni..sekiranya kawan-kawan yang berada di Teluk Intan dan berdekatan yang nak mengamalkan Supplimen Shaklee boleh la hubungi BFF Saya merangkap anak Shaklee Saya ni yer..


Pengedar Sah Shaklee Teluk Intan & Gopeng
Pengedar Shaklee Lekir & Pengedar Shaklee Teluk Intan Gopeng

Pengedar Sah Shaklee Teluk Intan & Gopeng

Kami sedia membantu untuk masalah kesihatan anda. Kawan-kawan diluar Lekir dan Perak yang masih takde idea untuk bercuti dengan anak-anak...bolehlah berkunjung ke Menara Condong Teluk Intan yer..

Sampai bertemu dilain entry..Sayang korang.. ♥♥♥


Hubungi Saya disini untuk Lebih Info & Order:

Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia

No comments:

Post a Comment