MENGABAIKAN KEPENTINGAN SARAPAN MENGUNDANG KESAN NEGATIF TERHADAP TUMBESARAN KANAK-KANAK... - ~Its All About Nature n Passion~

Friday, 12 June 2015

MENGABAIKAN KEPENTINGAN SARAPAN MENGUNDANG KESAN NEGATIF TERHADAP TUMBESARAN KANAK-KANAK...

Sesetengah orang menganggap tidak ambil sarapan adalah perkara biasa terutama bagi Kanak-kanak. Walhal hakikat sebenarnya, mengabaikan kepentingan sarapan mengundang kesan negatif terhadap tumbesaran Kanak-kanak. Ini kerana pengambilan sarapan sangat penting. Berikut antara perkara asas yang perlu diketahui jika tidak ambil sarapan.

Sarapan boleh meningkatkan kepekaan menurut kajian yang dijalankan oleh Universiti of Bath dimana mereka menunjukkan perbezaan pelajar yang mengambil sarapan dan yang tidak mengambil sarapan dilihat lebih lesu dan tidak bermaya. Pengambilan sarapan dapat membantu meningkatkan keupayaan otak dan mengekalkan kepekaan kanak-kanak.

Kepentingan Sarapan


Tahap tenaga kanak-kanak boleh dipulihkan melalui sarapan. Oleh sebab itu sarapan lebih penting bagi kanak-kanak untuk pertumbuhan dan perkembangan otak dan tubuh. Ini kerana waktu tidur merupakan waktu kanak-kanak membesar dan 80peratus tenaga mereka hilang apabila mereka bangun pagi. Dengan bersarapan memberikan mereka 20peratus tenaga dan nutrien harian untuk menambah sumber tenaga.


Bersarapan mengurangkan tabiat makan snek sebab ia membantu kanak-kanak rasa kenyang dan kurang ambil snek yang tidak berkhasiat. Bila ambil sarapan yang tinggi protein akan meningkatkan tahap dopamin iaitu bahan kimia otak yang bertanggungjawab mengawal impuls supaya kurang nak makan snek.
CADANGAN VITAMIN KANAK-KANAK

Selain itu bila bersarapan ia mengurangkan risiko terdedah kepada penyakit kronik. Kanak-kanak yang tidak ambil sarapan mungkin mengalami masalah kekurangan serat, vitamin dan mineral.Oleh itu sarapan sangat penting buat kanak-kanak. Ibu bapa juga boleh menyediakan makanan tambahan untuk tumbesaran kanak-kanak seperti Meal shakes, Omega Guard, Vitalea Children dan Chewable Vitamin C untuk keperluan nutrien kanak-kanak.


VITALEA FOR CHILDREN
Untuk sebarang pertanyaan bagaimana untuk dapatkan makanan tambahan kanak-kanak..Jangan segan untuk hubungi Saya disini okay..


                                                                FB: Wana Mohd Tahir

Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia

1 comment: