SLE : PENYAKIT AUTOIMUN YANG TIDAK DIKETAHUI PUNCANYA - ~Its All About Nature n Passion~

Thursday, 7 April 2016

SLE : PENYAKIT AUTOIMUN YANG TIDAK DIKETAHUI PUNCANYA

Tahukah anda SLE berpotensi menyerang kaum wanita. Sebelum itu, apakah yang anda faham dengan maksud SLE? Okey, SLE Sebenarnya Systemic Lupus Erythematosus (SLE atau LUPUS) adalah sebahagian daripada gangguan sistem imunisasi tubuh yang juga dipanggil penyakit autoimun. Menurut fakta SLE, lebih kurang 90% penghidap SLE adalah Wanita, manakala 10% lagi adalah Lelaki dan kanak-kanak.

Lebih kurang 90% Wanita yang menghidap SLE berada dalam lingkungan umur  boleh hamil iaitu 15tahun - 50 tahun. Kadar nisbah penduduk Malaysia yang menghidap SLE dianggar lebih daripada 10,000 orang yang telah disahkan menghidap SLE dalam jangkamasa 30tahun. 


Punca penyakit SLE masih tidak diketahui dan penawarnya juga belum diketahui. Simptom penyakit SLE adalah apabila tubuh pesakit akan menghasilkan banyak protein darah iaitu antibodi. Seperti diketahui umum, antibodi ni sifatnya melindungi badan daripada jangkitan dan menyerang benda asing seperti bakteria yang masuk ke badan. 


TANDA-TANDA DAN GEJALA YANG DIKAITKAN DENGAN SLE


  • Ruam-ruam pada kulit muka dan badan
  • Kulit sensitif pada cahaya matahari
  • Ulser pada mulut
  • Keguguran rambut
  • Sakit dan radang pada sendi
  • Demam yang berlarutan
  • Rasa letih dan lesu
  • Sakit dibahagian dada apabila bernafas (Pleurisy)
  • Radang pada slauran darah (Vasculitis)
Image result for tanda tanda penyakit sle

TAPI untuk pesakit SLE, antibodi bukan sahaja melindungi badan daripada benda asing, sebaliknya ia turut menyerang tisu badan pesakit sehingga boleh menyebabkan radang dan kerosakan organ. Antara bahagian didalam tubuh yang diserang antibodi adalah organ, kulit, jantung, buah pinggang, paru-paru, sendi, salur darah dan otak.

Faktor genetik, kuman, virus, sinaran ultraviolet dan ubat-ubatan tertentu memainkan peranan kepada penyebab SLE. Ia juga kerap ditemui dikalangan wanita tetapi ianya bukan suatu penyakit keturunan.

Sehingga ke hari ini masih belum di temui rawatan untuk penyakit SLE ini. Sebagai langkah untuk membantu mengawal penyakit ini, ada sebilangan pesakit yang sudah berjaya bebas daripada SLE apabila mereka mengamalkan minuman botani iaitu Vivix Shaklee. Klik disini.
Jika anda ingin mendapatkan produk ini secara COD, anda boleh menghubungi Saya. Ini kerana Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee di kawasan Lekir, Sitiawan dan Manjung.
Untuk Pertanyaan, Tempahan dan Temujanji : 


Call/SMS/Whatsapp/Telegram:010-2114231
COD:Kayan/ Lekir/Sitiawan/Manjung
POSTAGE: Seluruh Malaysia

No comments:

Post a Comment