Kelulusan KKM | Shaklee Pun Ada, Ini Caranya - ~Its All About Nature n Passion~

Tuesday, 18 April 2017

Kelulusan KKM | Shaklee Pun Ada, Ini Caranya

Kelulusan KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia). Jika korang tahu, setiap produk kesihatan mahupun kosmetik mestilah melalui piawaian dan mendapat kelulusan KKM terlebih dahulu. Shaklee pun turut melalui proses ini. Di sini Wana nak tunjuk cara bagaimana nak buat semakan produk Shaklee ada kelulusan KKM atau tidak.

Sebelum tu, Wana nak kongsikan dengan korang sesuatu produk yang telah mendapat  Kelulusan dari KKM mesti dimulakan  MAL dan 8 digit dibelakang dan diikuti 2 abjad dibelakang. Setiap abjad mempunyai kategori tersendiri seperti dibawah ini.

Kategori Pendaftaran Produk
A – Ubat mengandungi racun terkawal

X – Ubat yang tidak mengandungi racun terkawal /OTC
T – Ubat tradisional
N – Suplemen kesihatan
C-Company berdaftar

Produk yang mendapat kelulusan Shaklee mestilah mengandungi sticker hologram Meditag dan nombor pendaftaran dari KKM. Ia bertujuan untuk membezakan sesuatu produk itu sama ada original ataupun fake. Yang pastinya produk Shaklee adalah original.

Hologram adalah salah satu cara utk kkm menentukan keaslian produk yang ada di pasaran untuk keselamatan pengguna. 

Selalunya hologram bersifat lut sinar bewarna kebiruan. Di hologram ada nombor kkm produk mengikut kategori teesensiri samada makanan, produk kesihatan dan lain-lain. 

Perbezaan hologram palsu dan original adalah yang original garisnya melintang dari atas ke bawah. Emboss asli kasar berbanding tiruan. Warna holgram lebih tajam berbanding tiruan yang pudar.

Meh Wana tunjuk 4 langkah mudah untuk kenalpasti produk Shaklee ni dapat kelulusan KKM atau tidak.

Wana ambik contoh OSTEMATRIX SHAKLEE (NO.PENDAFTARAN:KKM: MAL 07081510XC)

Kelulusan KKM
Sticker Hologram dari KKM

    
Penjual Shaklee Manjung
No. Pendaftaran Kelulusan KKM MAL 07081510XC

Langkah 1:
Klik website ini. www.npra.moh.gov.my terlebih dahulu.

Langkah 2:
Pilih Quest Product Search
Langkah 3:
Masukkan No.Pendaftaran Produk yang ingin dibuat semakan KKM 


Langkah 4:
Boleh klik link No.Pendaftaran KKM untuk lebih lanjut.Mudahkan untuk kita buat semakan kelulusan KKM berkaitan produk Shaklee? Jadi lepas ni, korang jangan ragu-ragu nak makan vitamin Shaklee ye. Ia bukan saja mempunyai status HALAL tapi ada kelulusan KKM yang lengkap dengan sticker hologram lagi.

Pada yang berdekatan di kawasan Lekir, Sitiawan dan Manjung. Sekiranya ingin mendapatkan produk Shaklee, korang boleh hubungi Wana melalui whatsapp http://Wanajualshaklee.wasap.my

Wana Mohd Tahir | 010.9749611
Email: cikwana@gmail.com
COD: Batu 6 Caltex|Giant Hypermarket Manjung.

No comments:

Post a Comment